قیمت و خرید سنگ فیروزه اصل عجمی نیشابور و کرمان

قیمت سنگ فیروزه (Turquoise) اصل تراش خورده و تراش نخورده، به رنگ و به میزان رگه‌ها و ماتریکس موجود در آن بستگی دارد. آبی آسمانی در درجۀ اول و بعد از آن آبی و سپس سبز-آبی، ارزش بالاتری دارند. هر قدر خلوص کانی بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت. کاهش میزان رگه و متراکم بودن بافت سنگ، طول عمر و ماندگاری بیشتر آن را در پی دارد و از این رو، بر ارزش آن می‌افزاید. سنگ فیروزه مشهد در شهرستان نیشابور و همچنین فیروزه کرمان، به دلیل کیفیت عالی، شهرت جهانی دارند. سختی این کانی 5-6 درجۀ موس است. از دیگر ویژگی‌های قابل شناسایی، می‌توان به رنگ آبی تا سبز-آبی و سبز مایل به زرد و مات بودن جلای ظاهری آن اشاره کرد. بهترین شرایط آب و هوایی برای شکل‌گیری این کانی، آب و هوای خشک است. ایران، افغانستان و هند از تولید کنندگان کانی تورکواز محسوب می‌شوند.

قیمت خرید فیروزه اصل

قیمت پلاک فیروزه

سؤالات متداول در خرید سنگ فیروزه

  • فیروزه مرغوب چه رنگی است؟ آبی آسمانی و در درجۀ بعد، آبی که اندکی به سبز می‌گراید. فیروزه اصل مات است.
  • آیا تورکواز همان فیروزه است؟ بله
  • تورکواز جزء سنگ های مقاوم است؟ بله؛ این کانی مقاومت خوبی دارد و به عنوان نگین جواهر، گردنبند، دستبند و پلاک قابل استفاده است.
  • مرغوب‌ترین فیروزۀ جهان مربوط به کدام کشور است؟ ایران؛ نیشابور و کرمان.
  • چه موادی به این سنگ آسیب می‌رساند؟ آب داغ، مواد شوینده، ادکلن، آب کلردار، وایتکس، کِرِم، روغن و سایر مواد چربی‌دار.
  • تورکواز نماد چیست؟ برخی فرهنگ‌ها، تورکواز را نماد دوست داشتن می‌دانند.
  • خواص فیروزه چیست؟ بسیاری از مردم باور دارند که فیروزه در تسکین اضطراب و افسردگی مؤثر است.
  • وزن مخصوص این کانی چقدر است؟ 2.5 – 2.9 گرم بر سانتیمتر مکعب.
  • تورکواز سنگ تولد کدام ماه است؟ آذر (دسامبر).

فیروزه چیست؟

فیروزه یا تورکواز (Turquoise) یک کانی قیمتی معروف به رنگ آبیِ آسمانی، سبز آبی و سبز است که کاربرد مهم آن در ساخت جواهرات و اشیای تزئینی است. این کانی به صورت گرهک‌هایی در رگه‌های سنگ‌ها ایجاد می‌شود. شکل کریستالی (بلورین) این سنگ بسیار نادر است و اگر به این صورت شکل بگیرید، دارای منشورهای کوتاه است. تورکواز جزء کانی‌های گروه فسفات است؛ یک فسفات آبدار مس و آلومینیوم با فرمول شیمیایی CuAl6 (PO4)4(OH) 8·4H2O. یک کانی زیبا به رنگ آبی مات تا سبز آبی، سبز و سبز مایل به زرد که طرفداران بسیاری دارد و بیشتر مردم با آن آشنا هستند. فیروزه نیشابور (مشهد) و کرمان از معروفترین و بهترین برند کانی تورکواز در ایران هستند.

رنگ های تورکواز

فیروزه با رنگ آبیِ خاص خود، همواره در بازار سنگ های قیمتی جهان، توجهات را به خود جلب کرده است. رنگ این کانی بسته به میزان آهن و مس موجود در آن، از آبی آسمانی تا سبز و سبز آبی متغیر است. مطلوب ترین رنگ کانی فیروزه، آبی آسمانی یا آبی رابین است. در کشورهای خارجی، به دلیل اینکه این کانی برای اولین بار در ایران کشف و مورد استفاده قرار گرفته است و ایران مرغوب‌ترین فیروزه جهان را دارد، رنگ آن را به نام “آبی ایرانی” توصیف می‌کنند.

پس از رنگ آبی، تورکوازهایی که به رنگ سبز-آبی هستند ارجح اند.

سبز مایل به زرد نیز از دیگر رنگ‌های تورکواز است. آنچه که باعث تغییر رنگ تورکواز از آبی به سمت سبز مایل به زرد می‌شود، جایگزین شدن آهن با آلومینیوم در ساختار بلورشناسی کانی است. همچنین آهن می‌تواند جایگزین مس موجود در ترکیب شیمیایی تورکواز شود و رنگ آن را تغییر دهد. عنصر روی (Zn) نیز می‌تواند جایگزین مس شود و رنگ آن را تغییر دهد. آهن سه ظرفیتی رنگ سبز به فیروزه می‌ببخشد.

تورکوازها حاوی اجزایی از سنگ میزبان خود (معروف به ماتریکس) هستند که به صورت تکه‌ها یا تارهای عنکبوت سیاه و قهوه‌ای در داخل ماده ظاهر می‌شوند. بسیاری از کاترها سعی می‌کنند سنگ‌ها را طوری برش بزنند و تولید کنند که ماتریکس را حذف کند. اما گاهی اوقات ماتریکس به قدری یکنواخت یا ریز بین سنگ پخش می‌شود که نمی‌توان از آن اجتناب کرد. وجود ماتریکس زینت بخش کانی اصلی (تورکواز) است و برخی از افرادی که جواهرات فیروزه می‌خرند، از وجود ماتریس درون سنگ لذت می‌برند.

مشخصات فیزیکی فیروزه

کسانی که در صدد خرید سنگ فیروزه اصل هستند، تمایل دارند از مشخصات آن اطلاعاتی کسب کنند. از این رو، در اینجا مشخصات فیزیکی در غالب یک جدول برای شما ارائه کرده‌ایم.

مشخصات فیروزه

توضیحات: دیافانیتی (Diaphaneity) توانایی یک ماده معدنی در انتقال نور است. رخ (Cleavage) نیز قابلیت تورق یک کانی یا بلور در یک امتداد خاص است.

نحوۀ شکل گیری

فیروزه معمولاً به صورت مجموعه‌ای از میکروکریستال‌ها شکل می‌گیرد و به ندرت به صورت بلورهای خوش فرم یافت می‌شود. هنگامی که ریزکریستال‌ها به صورت فشرده تشکیل گردند، کانی تخلخل کمتر، دوام بیشتر و جلا و درخشندگی بالاتری به خود می‌گیرد. جلای تورکواز شیشه‌ای نیست. می‌توان گفت جلای آن  “مومی” است.

فیروزه در آب و هوای خشک به بهترین نحو شکل می‌گیرد. در واقع، بهترین شرایط آب و هوایی برای شکل گیری این کانی، آب و هوای خشک است. آب و هوای خشک، تعیین کننده جغرافیای منابع فیروزه است. در محیط های خشک به عنوان یک کانی ثانویه، احتمالاً از تجزیه آپاتیت و برخی سولفیدهای مس به وجود می‌آید.

در اقلیم‌های خشک که زمین منطقه پتانسیل وجود مس را نیز دارا باشد، آب باران از طریق خاک و سنگ‌های سطحی، به سمت پایین نفوذ می‌کند و مقدار کمی مس را در خود حل می‌کند. هنگامی که این آب بعداً تبخیر می‌شود، مس با آلومینیوم و فسفر ترکیب می‌شود تا مقادیر بسیار کمی از تورکواز را بر روی دیواره‌های شکستگی‌های زیرسطحی رسوب دهد. فیروزه می‌تواند جایگزین سنگ در تماس با این آب‌ها شود. اگر جایگزینی کامل شود، توده جامدی از تورکواز تشکیل می‌گردد. هنگامی که جایگزینی کامل نباشد، سنگ میزبان به عنوان “ماتریس” در فیروزه ظاهر می‌شود. ماتریس در واقع همان رگه‌ها یا الگوی تارعنکبوتی و لکه‌داری است که در کانی می‌بینیم.

هوازدگی می‌تواند به طور قابل توجهی خواص فیزیکی تورکواز را تغییر دهد. تورکوازی که هوا زده شده، ممکن است همچنان رنگ مطلوبی داشته باشد، اما استحکام و دوامش کاهش می‌یابد. تورکوازی که هوازده شده است، حالت شکننده به خود می‌گیرد و نمی‌توان آن را به کابوشون یا مهره‌های مورد نظر و دلخواه برش داد.

کانی های گروه تورکواز و ترکیب شیمیایی آن ها

از نظر علم بلورشناسی، فیروزه در سیستم تری کلینیک متبلور می‌شود. فیروزه همراه با کانی‌های پلانریت، فاستیت، کالکوزیدریت و آهیلیت در یک گروه قرار دارند؛ گروه فسفات‌ها. کانی‌های این گروه ترکیب شیمیایی بسیار مشابهی دارند و اصولاً به همین دلیل است که در یک گروه قرار داده شده‌اند. در نتیجه بسیار شبیه به هم هستند و حتی ممکن است با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. ترکیب شیمیایی آن‌ها را می‌توانید در جدول زیر ببینید. در ترکیب تورکواز، آهن می‌تواند جایگزین آلومینیوم و مس گردد؛ عنصر روی نیز می‌تواند جایگزین عنصر مس شود.

کانی های گروه تورکواز
نام کانی ترکیب شیمیایی
فیروزه (Turquoise) CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O
پلانریت (Planerite) Al6(PO4)2(OH)8·4H2O
فاستیت (Faustite) (Zn,Cu)Al6(PO4)4(OH)8·4H2O
کالکوزیدریت (Chalcosiderite) Cu(FeAl)6(PO4)4(OH)8·4H2O
آهیلیت (Aheylite) (Fe,Zn)Al6(PO4)4(OH)8·4H2O

چگونه از جواهرات فیروزه مراقبت کنیم؟

فیروزه سالهاست که به دلیل زیبایی و رنگ خاصی که دارد، به عنوان نگین جواهر در انگشتر، دستبند، گردنبند و گوشواره استفاده می‌شود. همچنین تصور بر این است که انرژی‌های خاصی دارد. از این رو، از آن به عنوان سنگ ماه تولد برای متولدین برخی ماه‌ها استفاده می‌شود.

از تماس مایعات پاک کننده و در کل، مواد شیمیایی به تورکواز خودداری کنید. در صورت تماس با مایعات آسیب رسان، سنگ را با پارچه نرمی که با محلول صابون بسیار ملایم مرطوب شده است بشویید و با پارچه نرمی که با آب معمولی مرطوب شده است تمیز کنید. سپس اجازه دهید خشک شود. فیروزه و به طور کلی همۀ کانی‌های جواهری را می‌بایست در جعبه جواهرات به دور از نور شدید و گرما نگهداری کرد. در فعالیت‌ها و شرایطی که اطمینان دارید به سنگ آسیب می‌رسد، از آن استفاده نکنید. در کل جای نگرانی نیست؛ زیرا جواهرسازان جواهرات را طوری طراحی کرده و قاب می‌گیرند که تا حد امکان از سنگ قیمتی که بر روی آن سوار می‌شود، محافظت گردد.

تاریخچه و مهمترین کشورهای تولید کننده

حال که با سنگ فیروزه، مشخصات و خواص آن آشنا شدید، خوب است دربارۀ تاریخچه این کانی و مهمترین کشورهای تولید کنندۀ آن نیز بدانید. فیروزه از اولین سنگ‌های قیمتی است که توسط انسان شناخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. این کانی صدها سال است که به دلیل رنگ منحصر به فردش، به عنوان سنگ قیمتی و زینتی عرضه می‌شود.

ایران یکی از با قدمت‌ترین کشورها در استفاده از فیروزه است؛ حدأقل 2000 سال! در واقع کشف و استفاده از این کانی زیبا از ایران منشاء گرفت. ایرانیان آن را پیروزه نامیدند؛ پیروزه به معنای پیروزی. این سنگ در گویش اعراب فیروزه تلقی شد و به دلیل ورود واژگان عربی به ایران، ایرانیان نیز در مکالمات خود، از کلمۀ فیروزه استفاده کردند. تا جایی که در فارسی معاصر نیز استفاده می‌شود. در ساختمان‌های ایرانی و در سبک‌های معماری ایرانی مثل سبک اصفهانی، رازی و خراسانی از رنگ آبی فیروزه‌ای برای پوشش و تزئین گنبدها و همچنین در رنگ کاشی‌های اماکن مذهبی استفاده شد. زیرا این طیف از رنگ آبی، به نمادی از بهشت روی زمین تبدیل شده بود. مهمترین و معروف‌ترین فیروزۀ ایران، فیروزۀ نیشابور است. نهشته‌های این کانی در 45 کیلومتری شمال غرب نیشابور واقع شده است.

علاوه بر ایران، مصریان نیز از استفاده کنندگان باستانی تورکواز محسوب می‌شوند. در مصر معادن وسیعی برای استخراج این ماده معدنی وجود دارد. شش معدن در ساحل جنوب غربی شبه جزیره وجود دارد که مساحتی به وسعت تقریباً 250 متر مربع را پوشانده است.

چین به مدت بیش از 3000 سال یک منبع کوچک فیروزه بوده است. افغانستان، استرالیا، هند، شیلی، کورنوال (Cornwall)، زاکسن (Saxony)، سیلسیا (Silesia) و ترکستان (Turkestan) از کشورهای تولید کننده تورکواز هستند. ایالات متحده آمریکا نیز از بزرگ‌ترین استخراج کنندگان تورکواز است. جنوب غربی ایالات متحده منبعی از فیروزه است. آریزونا، کالیفرنیا، نیومکزیکو و نوادا از ایالت‌های مهم واجد این کانی هستند.

در حال حاضر، بیشتر فیروزه‌های درشت جهان از کشورهای ایران، چین، جنوب غربی ایالات متحده، شیلی، مصر و مکزیک استخراج می‌شود.

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “قیمت و خرید سنگ فیروزه اصل عجمی نیشابور و کرمان”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “قیمت و خرید سنگ فیروزه اصل عجمی نیشابور و کرمان”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *